Tensiunea arteriala normala in functie de varsta. Ce trebuie sa stii

Este extrem de important sa reglati valoarea tensiunii arteriale caci poate fi o adevarata amenintare pentru sanatate si poate afecta diferite functii vitale ale organismului.

In cazul persoanelor in varsta, daca este netratata, tensiunea arteriala ridicata poate avea consecinte severe.

Loading...

Tensiunea arteriala afecteaza functiile rinichilor, articulatiilor si functiile intregului corp. Daca valoarea acesteia nu este reglata la timp, aduce mari prejudicii articulatiilor si celorlalte organe ale corpului si poate duce la atacuri ale inimii, afectiuni grave ale rinichilor, inimii si multe alte probleme de sanatate.

De aceea medicii au decis sa trateze hipertensiunea aproape in mod agresiv cu scopul de a scadea tensiurea arteriala ridicata.

Hipertensiunea arteriala poate pune in pericol sanatatea bolnavului, deoarece poate provoca leziune pe artere si poate creste riscul de accident vascular, infarct, insuficienta renala si alte afectiuni grave.

Medicamentele care scad tensiunea sunt, deseori, foarte agresive, de aceea ar fi bine sa preveniti aparitia acestei boli avand un stil de viata cat mai sanatos.

Tensiunea arteriala creste cu fiecare bataie a inimii si scade in timpul dintre doua batai Acesta este afectata de stres, somn, postura si activitatea fizica.

Indiferent de factorii de care este influentata, tensiunea arteriala trebuie sa fie mai mica de 120/80, potrivit specialistilor de la Asociatia Americana a Inimii.

Daca valoarea tensiunii arteriale se intampla sa fie mai mare o data, nu inseamna ca suferiti de hipertensiune.

Cum spuneam mai sus, tensiunea poate varia de la un minut la altul si poate fi influentata de mai multi factori externi.

Este recomandat sa se masoare tensiunea arteriala de mai multe ori si de cerut sfatul unui medic inainte de a pune diagnosticul de hipertensiune.

Este bine sa stiti care este valoarea normala a tensiunii arteriale in functie de varsta. De aceea, v-am pregatit tabelul de mai jos:

Totusi, daca observati ca aveti o tensiune arteriala de 140/90 sau mai mult in mod frecvent de-a lungul timpului, este indicat sa incepeti sa tratati problema.

Tineti cont de faptul ca mai toate tratamentele includ modificari ale stilului de viata, prescrierea medicamentelor si o alimentatie aparte.

De cele mai multe ori, hipertensiunea arteriala trece neobservata, insa sunt unele semne care ar trebui sa va trimit la medic. Astfel, durerile constante de cap, dificultatile de respiratie si sangerarile nazale sunt un semnal de alarma.

Riscul de a suferi de aceasta afectiune creste dupa 45 de ani, de aceea, dupa aceasta varsta, ar trebui sa va luati tensiunea anual.

Sedentarismul, fumatul, consumul excesiv de sare, lipsa de potasiu, lipsa de vitamina D, consumul excesiv de alcool si stresul pot favoriza aparitia bolii.

Daca ati fost diagnosticati cu hipertensiune arteriala sau vreti sa preveniti aparitia ei, este obligatoriu sa aveti un stil de viata sanatos.

Tratament

Tratamentul hipertensiunii arteriale este conditionat de cauza HTA:

– o terapeutica cauzala nu poate fi facuta decat in HTA secundara, care este intalnita doar in 5-10% din cazuri; corectarea anomaliilor arterei renale, sau ale aortei (coarctatia aortica), exereza unor tumori suprarenale sau tumori hipofizare pot sa vindece hipertensiunea

– hipertensiunea arteriala esentiala, care indiscutabil este cea mai frecventa dar cu origine inca necunoscuta, este influentata de medicatiile hipotensoare, ce pot modifica profund evolutia si prevenirea complicatiilor.

Tratamentul HTA esentiale are drept obiective: corectarea hipertensiunii prin medicatie hipotensoare, instituirea unui regim de viata si dietetic care sa impiedice cresterea tensiunii si agravarea unor localizari ale aterosclerozei.

Corectarea hipertensiunii se face prin diverse medicatii hipotensoare: diuretice (nefrix, furantril), hipotensoare care inhiba sistemul nervos simpatic (hiposerpil, clonidina,

guanetidina), betablocanti cu actiune asupra inimii ca propanolol sau asupra vaselor, vasodilatatoare ca blocantele de calciu (amlodipina), inhibitorii enzimei de conversie (enalapril, perindopril).

De obicei se asociaza doua medicatii, iar dozele sunt individualizate in raport cu stadiul HTA. In cazul normalizarii tensiunii arteriale se recomanda continuarea medicatiei, bineinteles in doze mai mici, individualizate de medic.

Este o greseala intreruperea medicatiei hipotensoare; acalmia este inselatoare, deoarece persistenta hipertensiunii constituie un risc pentru progresiunea aterosclerozei coronarelor sau a arterelor cerebrale. Incetarea brusca a hipotensoarelor este urmata adesea de cresteri paroxistice ale HTA.

Eficienta medicatiei hipotensoare de lunga durata este confirmata de scaderea hemoragiilor cerebrale, a insuficientei cardiace si a uremiei. In hipertensiunea maligna se constata supravietuiri dupa 5 ani la peste 45% din bolnavii tratati fata de 17% la bolnavii fara tratament.

Regimul de viata si cel alimentar completeaza eficienta medicatiei hipotensoare. Cei trei stalpi de viata ai hipertensivului sunt o viata echilibrata psihic si fizic, combaterea sedentarismului si a obezitatii, evitarea unor alimente bogate in colesterol. De altfel aceleasi recomandari sunt valabile si pentru oamenii sanatosi.

O viata calma, repausul si relaxarea intermitenta au o influenta buna asupra HTA. Conflictele starile de manie (stresul psihic) sunt motive de agravare care beneficiaza de actiunea tranchilizantelor. Se impune o activitate fizica minima.

S-au constatat scaderi ale tensiunii la bonavii cu munci fizice moderate in comparatie cu sedentarii sau cei cu numai activitate intelectuala.

Trebuie evitate expunerile prelungite la soare, baile prea reci sau sederea la altitudini mari. Calatoriile cu avionul, conducerea automobilului sunt permise, exceptand anumite cazuri.

Regimul alimentar consta in reducerea sarii in alimentatie, dieta saraca in calorii si scaderea greutatii in cazul obezitatii.

Vor fi evitate pranzurile copioase; bauturile alcoolice, cafeaua sunt admise in cantitati moderate, insa vor fi evitate in insomnii, palpitatii, stari de agitatie.

Stiut fiind ca HTA este factor de risc pentru ateroscleroza intre altele, din alimentatie vor fi evitate grasimile naturale, alimentele care maresc acidul uric in sange (sardele, carnuri tinere, vanat) si fumatul de tigarete.

Loading...