Prajitura pentru Postul Sfintei Marii – Negresa de post, cu portocala confiata

Ingrediente:

400 gr faina

Loading...

200 gr zahar

3 linguri cacao

1 lingurita praf copt

400 gr gem caise

250 ml apa minerala

250 ml ulei

esenta portocala

200 gr nuci

50 gr ciocolata amaruie

50 gr portocala confiata

Mod de preparare:

Punem intr-un bol ingredientele uscate: faina, zaharul, cacao si praful de copt. Amestecam ingredientele uscate.

Adaugam uleiul, apa minerala, esenta si gemul. Daca nu aveti gem de caise puteti folosi si alt gem cu conditia sa fie acrisor. Amestecam pana la omogenizare. Nuca o prajim in cuptor si apoi o sfaramam astfel incat sa ramana bucatele.

Amestecam si turnam aluatul in vasul slow cooker. In mod normal vasul este antiaderent insa mie mi-a fost teama, fiind vorba de un blat umed, ca nu voi reusi sa o scot perfect din forma asa ca am folosit hartie de copt.

Setam la temperatura high pentru doua ore si treizeci de minute. Lasam sa se raceasca si apoi taiem prajitura felii.

Topim ciocolata amaruie pe bain-marie, impreuna cu uleiul si turnam peste felia de prajitura (daca tineti post verificati ambalajul sa fiti siguri ca ciocolata este de post). Presaram deasupra coaja de portocala.

Vezi și… Plăcintă cu brânză și mărar

Ingrediente:

Pentru aluat:

400 g faina

400 ml smantana pentru gatit

150 g unt

2 galbenusuri

sare

un pliculet praf de copt

Pentru umplutura:

350 g branza de vaca sarata

6 oua

o legatura cu marar

sare, piper

Cum se prepară?

Se mixeaza galbenusurile cu smantana si un praf de sare. Peste compozitia obtinuta se adauga cernuta faina amestecata cu praful de copt, si cand devine prea consistent, se adauga untul topit, se framanta pana se obtine un aluat omogen si perfect de intins in foaie.

Cum se prepară umplutura?

Intr-un bol se rade branza pe razatoarea mare, se adauga mararul tocat fin, 5 oua batute spuma (un ou se pastreaza pentru a unge desupra placinta), sarea si piperul. Se amesteca bine toate ingredientele pana se obtine o pasta fina.

Aluatul se intinde cu sucitorul pe masa de lucru presarata cu faina, se formeaza o foaie mai groasa. Se unge cu unt o tava cu dimensiunea 25cm si se tapeteaza cu hartie de copt.

Se intinde cu mana foaia de aluat in tava si peste ea se aseaza toata umplutura de branza. Peste unplutura de branza cu ajutorul unei pensule se unge cu galbenusul de ou batut.

Placinta se da la copt in cuptorul incins la 180˚, timp de 35-40 de minute, pana a devenit rumena deasupra. Dupa ce este coapta se lasa placinta la raci si se portioneaza. Se serveste fierbinte sau rece, dupa preferinte.

Loading...