Poți mânca oricât dorești din aceste 3 alimente fără să te îngrași

Unul dintre sfaturile pe care le primim des atunci când vine vorba de alimentație, este să mâncăm până când am atins un nivel ușor de sațietate. Problema este că diferite tipuri de alimente au efecte unice asupra apetitului și senzației de sațietate.

De exemplu, 200 de calorii din pieptul de pui te pot sătura, dar este nevoie de 500 g de calorii dintr-un tort pentru a atinge același nivel de sațietate.

Loading...

Pierderea în greutate nu este despre mâncatul până când te simți plin, este mai mult despre alegerea acelor alimente potrivite care te satură, printr-un consum redus de calorii.

Există o serie de factori care determină valoarea sațietății unui aliment. Raportul dintre calorii și sațietate este măsurat pe o scală denumită indicele de sațietate.

Acest indicele măsoară abilitatea alimentelor de a te sătura, prin reducerea apetitului și scăderea consumului de calorii pe timpul zilei.

Alimentele din această categorie au deseori aceste calități:

Volum mare: studiile indică că volumul de mâncare consumat influențează puternic sațietatea. Atunci când alimentele conțin foarte mult aer sau apă, volumul crește, fără ados de calorii.

Multe proteine: studiile arată că proteinele te satură mult mai mult decât carbohidrații și grăsimile. Dietele bogate în proteine cresc senzația de sațietate și reduc din consumul general de calorii.

Multe fibre: un consum regulat de fibre te ajută să te saturi mult mai repede. Încetinesc drumul alimentelor în tractul digestiv, senzația de sațietate fiind prelungită.

Iată lista cu alimente care te satură, fără să te îngrași:

Cartofii fierți

Datorită conținutului mare de cabrohidrați, multe persoane evită cartofii atunci când doresc să piardă în greutate, deși nu ar trebui să facă acest lucru.

Cartofii sunt plini de vitamine, fibre și alți nutrienți importanți. Conțin de asemenea, un anumit tip de amidon.

Acest tip special de amidon conține jumătate din caloriile amidonului obișnuit. În sistemul digestiv acționează ca o fibră solubilă, crescând nivelul de sațietate.

Este interesant faptul că după răcirea cartofilor gătiți, conținutul amidonului special crește. Este bine de știut că spre deosebire de cartofii fierți, cei prăjiți nu au același efect de sațietate.

Ouă

Ouălele sunt un alt aliment care este evitat de multe persoane. Adevărul este că, ouălele sunt incredibil de sănătoase și bogate într-o serie de nutrienți.

Majoritatea nutrienților se găsesc în gălbenușul oului. Ouălele sunt proteine complele, conținând 9 amini acizi esențiali.

În plus, te satură foarte rapid.

Numeroase studii au ajuns la concluzia că persoanele care mănâncă ouă la micul dejun, vor consuma mai puține calorii în timpul zilei, față de cei care consumă cereale sau alte alimente de panificație.

Citrice

Citricele sunt bogate în pectină, care încetinește digestia și crește senzația de sațietate.

Au de asemenea, un conținut mare de apă. Ambele, portocalele și grapefruitul conțin peste 87% apă, ceea ce înseamnă că te satură, fără să consumi multe calorii. În unele studii, participanții obezi care au mâncat grapefruit au pierdut semnificativ mai multă greutate, decât cei din grupul placebo.

Loading...