Branzoaice de Braila – Reteta pe care o cauta cu disperare toate gospodinele

Ingrediente:

Pentru aluat:

Loading...

1 kg faina

3 oua

500 g unt

250 g cas dulce

100 g cascaval

250 ml lapte

250 g telemea de Braila (din cea cu piper in ea)

Mod de preparare:

Seara: Se framanta toate cat de bine si se lasa sa respire o noapte la rece; Dimineata: Se taie patrate (cercuri, romburi, cum vreti).

Pentru glazura, iti trebuie: 2 oua, 200 g cascaval ras, 200 ml smantana (daca iti place).Se bat ouale.

Se ung branzoaicele cu ou si se presara cascaval ras. Se pun in cuptor, la foc mic, pana se rumenesc.

Se ofera cu o cana de smantana la-ndemana.

Cu smantana sau fara, branzoaicele sunt o magnifica gustare intre doua tuici sau o intrare grandioasa intre o tuica si o ciorba.

PS. Nu este o placinta umpluta. Si, cu toate ca e „de Braila”, aceasta reteta aduce mult cu o varianta la „mlechnita” bulgareasca.

Aluatul contine mai multe tipuri de branzeturi si lapte. Glazura, de asemenea, are branza, oua si smantana.

Aluatul se intide in tava, se taie si se toarna deasupra glazura (care e impropriu numita glazura de Radu Anton Roman, pentru ca cea mai mare parte a ei se insinueaza intre bucatile de aluat, umflandu-l, si numai o parte va da „fata” placintei.

Datorita ingredientelor din cele doua componente (aluat si glazura), placinta va lasa impresia ca a fost umpluta cu branza, cand de fapt nu s-a intamplat asa (efectul e oarecum asemanator cu cel de la „prajitura desteapta”).

În cazul placintei bulgaresti pe care o aminteam, baza o constituie bucati uscate de placinta cu branza, iar „glazura” leaga, umfla si schimba consistenta acestora.

Se face insa si cu aluat abia framantat, cu oua, faina si multa branza, lapte, smantana sau iaurt.

Loading...